Loading

Kroz dim i krivine Runda 3 DRIFT

21-Sep-2024

Četiri meseca nakon trke u Čačku vožena je treća runda drift takmičenja u Beogradu. Organizatori ovih trka bili su Tjuning Savez Srbije i Auto Tjuning Klub iz Beograda.

Na drift vikendu je učestvovalo 32 vozača iz Bugarske,Bosne i Hercegovine, Mađarske i Republike Srbije. U subotu, 21.09.2024. godine, se vozio domaći SDC šampionat. Bio je podeljen u dve klase, slabiju, odnosno “Street” klasu, i snažniju “PRO” klasu. U nedelju, 22.09.2024. godine, vozila se treća ovogodišnja međunarodna trka, “Day of Champions”.

Dok je sunce izlazilo nad Beogradom, takmičenje je počinjalo verifikacijom, tehničkim pregledom i   treninzima. Nakon ovoga je usledio pravi spektakl na asfaltu, vožene su kvalifikacije, a po završetku bodovanja istih, na osnovu osvojenih poena, pravljeni su parovi i vozio se twin-drift.

Praćenje rezultata u realnom vremenu omogućio je Braga Racing tim.

Rezultati subotnjih trka Srpskog drift šampionata i Drift prvenstva Republike Srpske su:

Street klasa:

Prvo mesto osvojio je Stefan Stolić iz Prokuplja.

Drugi je bio Miloš Jugo Milenković iz Leskovca.

Na treće mesto se plasirao Evgenij Sedanov iz Beograda, dok se na četvrtom mestu našao Viktor  Varga Šomođi iz Temerina.

 

Najbolji u snažnijoj PRO klasi bio je jutjuber Nikola (Debeli) Ilić iz Novog Sada.

Drugoplasirani je bio neverovatni Petar Studen iz Beograda, a kao treći na podijum se popeo Vuk Vuković iz Bijeljine.

Veliko iznenađenje priredio je beograđanin Miloš Luma Popović koji se pozicionirao na četvrto mesto.

Drugi dan obeležila su odustajanja takmičara zbog kvarova automobila.

Najpre je auto otkazao Viktoru Atanasovu iz Bugarske, jednom od favorita za osvajanje prvog mesta. Otkaz se desio i sjajnom mađarskom takmičaru - Laslu Kocsisu, koji je ipak uspeo da popravi svoj automobile, kao i Cvetan Serafimov svoju sjajnu ladu sa motorom iz Tojote.Tokom predstavljanja vozača, odnosno revijalne vožnje, publika je uživala u bravurama velikog broja vozača što i sami vidite.

Na međunarodnoj trci je sjajno vozio Vuk Vuković, koji je u finalu pobedio raspoloženog Petra Studena, a njihove vožnje oduševile su publiku.

O borbi za treće mesto će se dugo pričati jer je Marko Mare Mihajlović,  teškom  mukom uspeo da pobedi Kristijana Atanasova, talentovanog vozača iz Bugarske. Oba vozača su dala sve od sebe i ostavili su fantastičan utisak.

Publiku su u više navrata zabavili trajkeri i mali rc automobili. Vozač koji je izmamio brojne osmehe posetilaca bio je Marko Brkić, poznatiji kao stanter koji je u drift taksiju bio neumoran i prevezao više od  50 krugova u subotu,  a u nedelju čak  45 posetilaca te su tako i navijači imali priliku da iskuse uzbuđenje driftinga iz prve ruke!

Bilo je neizvesno i uzbudljivo na drugoj rundi ovog takmičenja u Beogradu. Bilo je i naporno, dodaju organizatori . Za samo 15 dana  uspeli su da od neuglednog parkinga Otvorenog Tržnog Centra na Novom Beogradu naprave sjajnu, tehnički zahtevnu i atraktivnu stazu. Da postave ograde, tribine, pagode, banere, flegove, da sve očiste i pokose, da uvežu i ofarbaju gume u crveno-belu boju i  da urade sve što je potrebno za jedan atraktivan sportski događaj a da opet to dešavanje bude i bezbedno.

Kažu da je bilo teško ali ne i nemoguće a u realizaciji su im nesebično pomogli grad Beograd i kompanije Kopernikus i Tenge.

Bučno navijanje publike, dobre vožnje, pozitivna atmosfera i veliko gostoprimstvo, viđeno u glavnom gradu, dobar su pokazatelj i impuls ka gradu da se još aktivnije uključi u organizaciju ove značajne sportske priredbe.

Naravno, finale Srpskog drift šampionata biće održano u Čačku, gradu poznatom po ovoj disciplini  a voziće se drugog vikenda u oktobru.

Na  trci će pojaviti preko pedeset  vozača iz regiona, među njima i nekoliko poznatih jutjubera poput Adrija, Debelog, Erika Jankovića, Ive Znaora i Borne Lolića popularnog  Cvaje.

Vidimo se u Čačku, na finalu koje se voziti na najvećoj  drift stazi  u regionu 12. i 13. oktobra!

Objavljeno 26-Sep-2024